De vraag is niet: of, maar: wanneer

 

De vraag is niet: of, maar: wanneer is een absurdistische herwerking van de Oresteia van Aeschylos, de klassieke trilogie over oorlog, familievetes en wraak – zonder zich aan de verhaallijn of aan de sérieux van het originele Griekse stuk te houden.

 

Vier ambtenaren, die toevallig familie van elkaar zijn, wachten in een villa in een buitenwijk op nieuws van een oorlog die zich aan de andere kant van de wereld afspeelt. Ze proberen in afwachting van de terugkeer van hun strijdende landgenoten de machine van het dagelijkse leven draaiende te houden: ze zwemmen in het buitenzwembad, ze eten biologisch voedsel, ze proberen hun conditie op pijl te houden. Dag na dag houden ze ook nauwkeurig de statistieken van de slachtingen bij.

 

Langzaamaan sijpelt echter het vermoeden door dat de crisissen die hen overvallen niet toevallig zijn en dat de rampen die ze in hun boeken noteren nooit zullen overgaan. De Griekse tragedie speelt zich in het hart van deze ambtenarenfamilie af: wie manipuleert er wie, en wie gebruikt de dreiging van een altijddurende oorlog als een excuus om een veel geheimere, interne gruwel te verzwijgen? Mythische Griekse wraakzucht meets Hitchcock meets bureaucratische slapstick à la De Collega’s.

 

Tekst en regie: Nico Boon

Spel: Tania Van der Sanden, Tom Van Bauwel, Mark Verstraete, Wietse Tanghe

Productie: Voss vzw

Coproductie: Kultuurfaktorij Monty, C-Mine Genk, CC Scharpoord, TAKT Dommelhof, CC De Spil

Met de steun van: het Vlaams Fonds voor de Letteren en de Vlaamse Overheid

Première: 7 oktober 2016, Monty

 

Spreiding: Vincent Company – info@vincentcompany.be