15419 ft

 

 

Met 15 419ft bouwt Post uit Hessdalen aan een muzikale installatie die vertrekt vanuit een fascinatie voor kijken in de verte.

 

Net als in Poolnacht vertrekt 15 419ft vanuit een denk- en waarnemingsoefening: hoe het fysieke aspect van ‘kijken’ een waarheid of werkelijkheid schept die anders kijken onderuit kan halen. Nadat de aanhoudende duisternis ons als evident en intuïtief beschouwde perceptievermogen aan het wankelen bracht, onderzoeken we in 15 419ft ons (on)vermogen om in de verte te kijken, een fysische sensatie die door toegenomen urbanisatie zwaar onder druk is komen te staan.

 

Samen met sopraan Els Mondelaers creëren we een ‘afstandscompositie’ die ode brengt aan deze sensatie van het vergezicht. Geïnspireerd door de minimalistische composities van o.a. Meredith Monk en Pauline Oliveros onderzoeken we hoe de stem de diepte van een landschap kan schetsen. Een compositie die vertrekt vanuit herhaalde noten, die vervormen door de nabijheid van de stem die hen voortbrengt, maar ook door de herinnering aan het gehoorde.

 

15 419ft wordt een installatie in openlucht die in werking treedt wanneer er toeschouwers plaatsnemen en hun blik op de horizon richten. Samen herontdekken we de gewaarwording van het feit dat de aarde rond is, alsof het een eigen copernicaanse revolutie betreft.

 

Tijdens Dansand! 2017 plaatsten we de constructie voor het eerst op het strand. In de lente van 2018 gaat 15 419ft in première.

 

Concept: Ine van Baelen

Compositie & zang: Els Mondelaers

Constructie: TimeCircus

Productie: Post uit Hessdalen

Met de steun van: de Vlaamse Overheid & Stad Antwerpen

Met dank aan: KAAP, Oerol & Muziektheater Transparant